Заняття біля ялинки і каміна

20 грудня у Рівненському навчально-реабілітаційному центрі «Особлива дитина» відбулося чергове заняття «Школи життєвої компетентності» для батьків.

У  цьому році це останнє заняття.  Незвичайним  воно було не тільки тому, що  сиділи усі біля  новорічної  ялинки, каміна,  але і   тим, що зібралися у цей вечір батьки незвичайних дітей.  Мова йшла  про унікальність  дітей, особливість яких  в суспільстві  дуже часто сприймається  як хвороба або дефект.

Деякі сучасні дослідники стверджують, що ліворукість це не просто перевага лівої руки, це зовсім інший розподіл функцій головного мозку. Права півкуля, яка є ведучою у ліворуких дітей – своєрідний «творчий центр», зосередження інтуїції і цілісного сприймання та образного мислення.

Батьки вирішили на практиці дізнатися чи важко бути ліворуким. Поділитися власним досвідом і відповісти на запитання: «Що робити, якщо дитина шульга?»

Практичний психолог Кириленко С.В. ознайомила присутніх з особливостями  роботи з ліворукими дітьми. Навела приклади  вправ, ігор з такими дітьми. Довела, що ліворукість  – це один з варіантів нормального розвитку організму, не дуже поширений і звичний, але той, що має право на існування.

Великий інтерес викликала  у батьків  виставка предметів для ліворуких: спеціальна ручка, ножиці, пристосування до ручки.

Світлана Валеріївна вручила батькам листівки, які спеціально до свята виготовила з їхніми дітьми і попросила переписати одне речення лівою рукою. Батьки переконалися, що це не так легко зробити.

Соціальний педагог Паньковець Т.С. продовжила цю тему і застерегла батьків від того, щоб перевчати ліворуких дітей.  Усі дізналися, що у дітей у зв’язку з цим  можуть виникати   невротичні розлади.

Заняття пройшло у дружній атмосфері. Батьки охоче спілкувалися, обмінювалися цікавими життєвими історіями, розучували різноманітні  вправи.

Прокопчук С.М., заступник директора з НРР, керівник «ШЖК»